Galerie BeauSite | Duo–expo Alexandra Cool Rob Hintjens
51250
single,single-post,postid-51250,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.5.1,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Duo–expo
Alexandra Cool
Rob Hintjens

Duo–expo
Alexandra Cool
Rob Hintjens

Expo: 23 december 2017 – 15 april 2018
Vernissage: 6 januari 2018 – 16u tot 18u

Alexandra Cool

alexandra-cool-001

Alexandra Cool is beeldhouwer, installatiekunstenaar en fotograaf. Ze werkte in Carrara, New York en Corsica en heeft momenteel haar atelier in Vollezele, Vlaams Brabant. In Galerie BeauSite toont Alexandra foto’s van de zee. Deze merkwaardige trage beelden brengen de natuur op een abstracte en schijnbaar roerloze manier in beeld. Uit haar foto’s spreekt een verlangen om het onzichtbare te tonen; de stilte te laten spreken en de voortschrijdende tijd te vatten in beelden. Ze lijken – eerste indruk – op schilderijen of gravures en vragen de toeschouwers om tot rust te komen. De foto’s van Alexandra bekijken is een bijzondere ervaring die aan de fotografie een andere dimensie geeft.

Rob Hintjens

rob-hintjens-on-the-run-001

Opgeleid als pedagoog-psycholoog aan de UGent en de laatste vijftien jaar werkzaam geweest als coach ter bevordering van welzijn op het werk en als bemiddelaar bij conflicten in werkverband.

Laatste 25 jaar, naast het professionele werk, ook intensief bezig met het maken van fotocomposities. Aanvankelijk was dat manueel scheur-, knip- en plakwerk waarbij eigen (analoge) foto’s en fotoillustraties uit tijdschriften gebruikt werden voor collages. Werken op groot formaat (40 x 75 cm) werden vervolgens professioneel gescand en geprint op hardboard en met een filmlaag beschermd tegen verkleuren. Van die tijd dateert de eerste tentoonstelling in 1995 in de foyer en de hall van het Kleine Raamtheater (Antwerpen) samen met Lou Gils (beeldend kunstenaar en docent aan KASKA, Koninklijke Academie Schone Kunsten Antwerpen).

Met de overgang van analoge naar digitale fotografie (begin jaren 2000) kwam ook de mogelijkheid om digitale beelden zelf systematisch te bewerken. Eerst vooral om opnames te retoucheren, contrast en helderheid te bewerken. Digitaal foto’s maken liet toe beduidend meer vast te leggen zonder dat dat extra kostte en zodoende werd ook alsmaar meer geëxperimenteerd. Het intensief knippen en plakken werd ingeruild voor het opnemen en downloaden van digitale beelden, die vervolgens met eenvoudige programma’s werden bewerkt. Het duurde tot 2006 voor de eerste digitale fotocomposities een expositie waard waren (in Midnight Express lounge te Antwerpen).

Tien jaar geleden was er de overschakeling naar het gebruik van Adobe Photoshop, wat twee jaar intensief oefenen kostte om het programma grondig meester te worden. Hiermee kunnen fotocompo-sities gemaakt worden die het kwalitatief resultaat van ‘knippen en plakken’ of foto’s bewerken ver overschrijdt en veel meer verfijnde bewerkings-mogelijkheden biedt. Zo werd het een betrachting om composities te maken die (hoewel bewerkt) toch realistisch lijken voor de kijker. In 2007 was er de expositie met twee professionele fotografen en fotografiedocenten Janna en Theo Beck (in CC De Ster in Willebroek). In 2010 (Zuiderpershuis, Antwerpen) de tentoonstelling met twee andere digitale (Nederlandse) kunstenaars: Hella Martens en Gerard Albertsboer.

Met de jaren werd het een gewoonte om de camera overal mee naartoe te nemen waardoor massa’s eigen opnames ter beschikking kwamen die volledig of deels gebruikt werden in een fotocompositie. In 2012 werden een dertigtal werken tentoongesteld in CC Luchtbal te Antwerpen.

Van de 30 werken die hier in galerie BeauSite geëxposeerd worden zijn er 22 van recente datum en zijn de meesten op een of andere manier te associëren met de directe omgeving hier in Oostende.

Vrije toegang

Ook uw evenement organiseren bij Galerie BeauSite?